Tove Jansson

Tove Jansson (9.8.1914–27.6.2001) oli rakastettu taidemaalari, kirjailija, sarjakuvataiteilija ja pilapiirtäjä. Parhaiten hänet tunnetaan muumihahmojen luomisesta.

Jansson sai inspiraatiota luonnosta, erityisesti saaristosta ja merestä. Siksi ei ole ihme, että nämä elementit esiintyvät monissa hänen teoksissaan. Janssonin laaja tuotanto on täynnä inspiroivia lausahduksia. Tähän olemme koonneet parhaat Tove Janssonin sitaatit. Osa allaolevista sitaateista on muumeista. Lisää Muumien sitaatteja löydät erilliseltä sivulta.

On paljon pahempaa, että jokin tulee perässä kuin että se tulee vastaan.

Meidän pitää elää aidosti. Ja antaa luonnon kasvattaa meidät löytämään itsemme.

Ajattele vaikka jos puutkin kärsivät! Niitä sahataan poikki ja ne huutavat vaikka sitä ei kuule. Ja kukkaset huutavat, kun niitä poimitaan, ihan vähäsen.

Kuka tahansa voi suuttua ja vähän riehaantua. Mutta parempi se on kuin että on häijy

Kotona mikään ei voi olla vaarallista.

Vasta vähitellen kehitin melko tiiviin koti-ikävän, mutta se ei estänyt minua olemasta onnellinen, suunnilleen kuin ilmapallo, joka on irronnut narustaan.

Ihminen kantaa mukanaan niitä joita rakastaa, he ovat aina läsnä ja maailma on täynnä helppoja tilaisuuksia hellyydenosoituksiin, se maksaa niin tuiki vähän ja saa niin paljon aikaan.

Kaikki näyttää vaarallisemmalta pimeässä, käsitäthän.

”Oletteko löytänyt sen ihanneolotilan, jossa pakotietä ei tarvita? Uskallatteko olla tekemättä mitään?

Nyt majakat me näämme kun myrskyt raivoaa,
tuuli vaahtopäiden äänen tänne kantaa
- ja tärkeintä on sydämemme ääntä noudattaa
ja kaikkemme toisillemme antaa

Näkyvyys on vapaa ja kaikki on niin kuin olla pitää.

Yksinäisyys, isoäiti sanoi, jaa-a, se se on ylellisyyttä. Kehittävää, Melander sanoi, eikö totta? Isoäiti vastasi että on se kyllä, mutta voihan sitä yhdessäkin olla yksin, vaikka se on vaikeampaa

Myrskyt, ah! Niiden merkitys lienee siinä, että jälkeenpäin näkee auringonnousun.

Unelma on unelma ja jos se on ennättänyt tulla vanhaksi, se on voimakas.

Mainos: Suomalaisessa Luurinetti.fi verkkokaupassa on laaja valikoima puhelimia ja matkapuhelinten lisätarvikkeita, kodin elektroniikkaa jne. Yli 20 000 tuotteen valikoima! Kannattaa tutustua.

Kiirehdi rakkain, jos rakkaus kutsuu,
päivän ei hetken niin pitkiä lie.
Suo valon syttyä, yö kohta saapuu,
pois kesän kukkaset syksy vie

Toivokaamme hänelle hyvää teltanpaikkaa ja kevyttä sydäntä.

He taputtivat minulle! hän kuiskasi itsekseen. - Voi miten olen onnellinen! Tästä lähtien minä olen aina, aina näin onnellinen.

Ellei joku satu tietämään mitä eläkkeelle pääseminen merkitsee, niin kerrotaan asia: kun tulee tarpeeksi vanhaksi, saa kaikessa rauhassa tehdä juuri mitä haluaa.

Loppujen lopuksi on kysymys vain tästä: että ei väsy, ei koskaan heittäydy välinpitämättömäksi, innottomaksi, hukkaa kallisarvoista uteliaisuuttaan – silloinhan sallisi itsensä kuolla. Näin yksinkertaista se on, eikö olekin?

Älä ole levoton. Yleensä asiat menevät kohdalleen, kunhan malttaa odottaa.

Kas, pimeähän saa sitä ajattelemaan, mitä muuten ei muistaisi kai lainkaan. Nyt muistan miten paljon mä tehdä tahdoinkaan, miten vähän siitä aikaan mä sainkaan.

Hän laskeutui selälleen sammalikkoon ja katsoi kevättaivaalle, joka oli laelta kirkkaan sininen ja puunlatvojen yläpuolelta merenvihreä. Ja hänen kevätlaulunsa alkoi liikehtiä jossain hatun alla. Siinä oli yksi osa odotusta ja kaksi osaa kevätkaihoa ja loput hillitöntä yksinolon hurmaa.

Vaihtelu on välttämätöntä. Muuten sitä tottuu liikaa toisiinsa ja kaikki on samanlaista, eikö niin, kultaseni?

”Lapsi hyvä, isoäiti sanoi kärsimättömästi, joka ainoan ihmisen täytyy saada tehdä virheensä omin päin.” - Tove Jansson, Kesäkirja

Vastaa

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment