Muumit ovat suomenruotsalaisen kuvittaja-kirjailija Tove Janssonin luomia hahmoja. Ne ovat seikkailleet niin kirjoissa, sarjakuvissa, tv-sarjoissa kuin elokuvissakin. Muumien omalaatuinen tapa tarkastella maailmaa tarjoaa syvällisiä oivalluksia elämästä. Tässä on parhaat Muumi-sitaatit yhteen koottuna. Vai jäikö jokin suosikkisi puuttumaan? Lähetä se meille, niin lisäämme senkin sivuille. 

Vahinko etteivät äidit saa lähteä milloin heitä huvittaa ja ruveta nukkumaan ulkosalla. Varsinkin äidit sitä toisinaan tarvitsisivat.

Takaisin luontoon. Elämme vain kerran. Hiiteen velvollisuudet!

Sisimpäni suorastaan kiljuu kahvia!

Tiedätkö, nyt teen ensimmäistä kertaa sellaista mitä en voi kertoa äidille ja isälle.

Kaikki muuttuu vaikeaksi, jos haluaa omistaa esineitä, kantaa niitä mukanaan ja pitää ominaan. Minä vain katselen niitä - ja kun lähden tieheni, ovat ne minulla päässäni. Minusta se on hauskempaa kuin matkalaukkujen raahaaminen.

"Elämä on täynnä suuria ihmeitä sille, joka on valmis ottamaan niitä vastaan." - Muumipappa
”– Huomenna on uusi pitkä päivä, sanoi äiti. – Aivan jokaisen oma alusta loppuun. Se on hauska ajatus.” -Muumipappa ja meri

Minulla on varpaan nipukoita myöten hyvä olo.

Minä en voi olla tanssimatta. Teidän pitäisi tehdä samoin!

”Tänään satun olemaan täällä – huomenna jossakin toisessa paikassa. Minä kuljen kulkemistani, ja kun löydän hauskan paikan, pystytän telttani ja soitan huuliharppua.” -Nuuskamuikkunen

”Ja nyt kääntyi lehti, elämässäni oli alkamassa uusi luku. Maata näkyvissä, suuri yksinäisen saari keskellä merta!” -Muumipappa, kirjasta Muumipapan urotyöt (1950)

”Minä tulen milloin minulle sopii. Ehkä en tule ollenkaan, ehkä menen aivan toiselle suunnalle.” -Nuuskamuikkunen

”Ellei joku satu tietämään mitä eläkkeelle pääseminen merkitsee, niin kerrotaan asia: kun tulee tarpeeksi vanhaksi, saa kaikessa rauhassa tehdä juuri mitä haluaa.” -Hemuli, kirjasta Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia (1962)

”Pidä varasi ettet päästä asioita kasvamaan liian suuriksi.” -Nuuskamuikkunen, kirjasta Muumilaakson marraskuu (1970)

”Mitä varten te rähisette asioista, joita ei ole olemassakaan ja joita ei ole ikinä tapahtunut?” -Nuuskamuikkunen, kirjasta Muumilaakson marraskuu (1970)

”Minä omistan kaiken mitä näen ja mistä pidän. Minä omistan koko maailman.” -Nuuskamuikkunen

”Ne eivät olleet sellaiset ikkunat, joista katsottiin ulos, ne olivat sellaiset joista joku saattoi katsoa sisään.” -Vilijonkka, kirjasta Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia (1962)

”Hänellä oli aivan kauhean suuri suku, loputon määrä suuria, meluavia, puheliaita hemuleita, jotka läimäyttelivät toisiaan selkään ja päästivät naurunremakan.” -Hemuli, kirjasta Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia (1962)

Kiltit lapset näkyvät, mutta eivät kuulu.

Minä toivoisin saavani pelastaa sinut useammalta mustekalalta päivässä.

”Tämä rauha ei ole luonnollista. Se merkitsee, että jotain kauheaa on tulossa.” -Vilijonkka, kirjasta Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia (1962)

” Meidän on kuljettava auringon mukaan.” -Nuuskamuikkunen

”Nyt minä olen minä, ja kaikki mitä tapahtuu, merkitsee jotain.” -Ti-ti-uu, kirjasta Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia (1962)

”Eihän meidän tarvitse leikkiä, että sinä olisit ihanan kaunis, kun sinä olet kaunis oikeastikin.” -Muumipeikko

”Mörkö oli iloinen nähdessään hänet. Mörkö ei välittänyt myrskylyhdystä. Mörkö oli iloinen siksi, että Muumipeikko oli tullut tapaamaan häntä.” -Mörkö, kirjasta Muumipappa ja meri (1965)

”Olisihan sitä voinut lähteä jo aamiaisen jälkeen, mutta käsitäthän, että tämä on sellainen tapaus, että meidän on odotettava auringonlaskua. Suuri lähtö on yhtä tärkeä kuin ensimmäiset luvut kirjassa.” -Muumipappa

”Jos tietäisin hänen tietävän, että minä kiipeän näiden vuorten yli hänen takiaan, niin silloin minä voisin kiivetä.” -Muumipeikko, kirjasta Taikatalvi (1957)

”Uusi elämä on aloitettava juuri näin: Myrskylyhty palaa maston huipussa, rantaviiva katoaa takana pimeyteen, koko maailma nukkuu.” -Muumipappa

”Voi miten rohkea sinä olet, kuiskasi Niiskuneiti.” -Niiskuneiti, kirjasta Muumipeikko ja pyrstötähti (1946)

Täällä on paljon sellaista mitä ei voi ymmärtää. Muumimamma sanoi itsekseen. – Mutta miksi kaiken oikeastaan pitäisi olla juuri niin kuin on tottunut?

Minä en jätä huomiseen mitään, minkä voin tehdä tänään.

Kyllä on jännittävää elää, ajatteli Muumipeikko. Kaikki voi hetkessä kääntyä ihan ylösalaisin – ilman mitään syytä.

Paluumatka ei tuntunut yhtä vaaralliselta. Ei kai sellaiselle voi mitään sattua, joka on juuri löytänyt luolan?

”Vakiintunut elämä ei tarjoa mitään jännityksiä.” -Pikku Myy

Lasten24.fi verkkokaupasta tilaat lelut ja lahjat helposti, nopeasti ja edullisesti. Valikoimassa paljon mm Pipsa Possu, Puuha-Pete ja Ryhmä Hau -leluja sekä paljon muuta. Kannattaa tutustua!

”– Minä olen lomalla, Ruttuvaari sanoi nyrpeänä. – Minä saan unohtaa mitä haluan. Unohtaminen on mukavaa. Aion unohtaa kaiken muun paitsi muutamat hauskat asiat, jotka ovat minusta tärkeitä.” -Muumilaakson marraskuu

Jos minä löytäisin jostain tarpeeksi pienen poikaystävän, minäkin olisin kevytmielinen.

Tämä ilta on laulun ilta. Uuden laulun, jossa on yksi osa odotusta, kaksi osaa kevätkaihoa ja loput vain hillitöntä hurmaa siitä, että saa vaeltaa, olla yksin ja viihtyä oman itsensä seurassa.

Se on kyllä hyvin pieni eläin. Odotahan, niin valaisen sitä. Kaikki näyttää vaarallisemmalta pimeässä, käsitäthän.

Ikinä ei tule aivan vapaaksi, jos ihailee toista liikaa, sen minä tiedän.

Oli nainen kuinka kaunis tahansa, hän haluaa aina olla hivenen kauniimpi.

Perhettään täytyy toisinaan tuulettaa.

Ajattelen sitä aamulla, se ei mahdu juuri nyt päähäni.

Ajattelen juuri parhaillaan revontulia. Ei voi tietää ovatko ne olemassa vai näkyvätkö ne vain. Kaikki on hyvin epävarmaa, ja juuri se tekee minut onnelliseksi.

”Voisin tehdä mitä tahansa enkä kumminkaan tee yhtään mitään. Voi miten hauskaa on tehdä ihan mitä haluaa.” – Muumipappa

”Kyllä te vietätte elämää! Korjaatte, puuhaatte ja hypitte aamusta iltaan. Mokoma hosuminen voi olla vaarallista. Johan sitä masentuu, kun vain ajatteleekin kaikkia niitä, jotka tekevät työtä ja raatavat. Ja mitä hyötyä siitä on. Eräs sukulainen luki trigonometriaa tuntokarvansa lerpalleen, ja kun hän olo oppinut kaiken, tuli Mörkö ja söi hänet suuhunsa. Joopa joo. Mörön vatsassa hän sitten lojui niin erinomaisen viisaana!” -Juksu

”Kaksi karamellia lasketaan kai yhdeksi, jos ne ovat takertuneet toisiinsa?” -Myy

”Maailmassa ei ole koskaan järjestystä, eilen oli liian kuumaa ja nyt on liian märkää.” – Hemuli

”Jos pidät minusta, lupaat poimia minulle kaikki tuikkivat tähdet tummalta taivaankannelta. Jos pidät minusta oikein paljon, lupaat noutaa minulle hopeisen kuun taivaalta. Mutta jos rakastat minua, et tee turhia lupauksia.” – Nyyti

”Tämä tyttö ei väistä tai pelkää missään. Hän juhlii ja riehuu tai on ikävissään. Hän siitä niin tykkää ja siinä on syy. Hän on hurmaava, kiukkuinen, onnekas Myy.” -Myy

”Kummallista, että saattaa masentua ja tulla vihaiseksi siitä, että on liian hyvät oltavat. Mutta minkä sille mahtaa, jos niin on. Silloin on parasta aloittaa uudelleen toisesta päästä.” -Muumimamma, Muumipappa ja meri

”Apua! En minä jaksa kantaa näin painavaa vaimoa!” –Muumipappa

”Minusta on aivan yhdentekevää, minne me tulemme. Kaikki paikat ovat hyviä.” -Juksu

”Ajattelin sitä aamulla, Muumipeikko sanoi itsekseen. – Se ei mahdu juuri nyt päähäni.” -Muumipeikko

”Nyt minulla on kaikki, Muumipeikko sanoi itsekseen. – Minulla on koko vuosi. Talvikin. Minä olen ensimmäinen muumipeikko, joka on kokenut koko vuoden.” -Muumipeikko

”On niitä, jotka jäävät ja toisia, jotka lähtevät, niin on ollut aina. Kukin saa valita itse, mutta on valittava ajoissa, eikä koskaan saa antaa periksi.” -Vilijonkka

Maailmassa ei ole mitään mukavampaa kuin viihtyminen eikä mikään ole helpompaa.

Minä en siedä lääppimistä, minä tahdon paljon lahjoja!

Ajattelen juuri parhaillaan revontulia. Ei voi tietää ovatko ne olemassa vai näkyvätkö ne vain. Kaikki on hyvin epävarmaa, ja juuri se tekee minut levolliseksi.

”Elämä on aika kummallista. Tässä sitä on ikänsä uskonut, että hopeatarjotinta voi käyttää vain yhdellä tavalla, ja sitten se onkin paljon parempi johonkin aivan muuhun.” -Muumimamma, kirjasta Taikatalvi (1957)

”Eihän sitä aina voi olla ystävällinen ja seurallinen. Ei yksinkertaisesti ehdi.” -Nuuskamuikkunen

”Nyt sinä olet aivan sen näköinen kuin olisit tullut vääriin kutsuihin.” -Pikku-Myy

” Luultavasti myrskyjä onkin vain siksi, että niiden jälkeen saataisiin auringonnousu.” -Muumipappa

”Paetkaa! huusi Muumimamma. – Poliisi on täällä!” -Muumimamma

”Hän ajatteli, miten kiihkeästi hän rakasti kaikkea, metsää ja merta, sadetta ja tuulta, auringonpaistetta ja ruohoa ja sammalta, ja miten mahdotonta olisi elää ilman niitä.” -Muumipeikko

” Nyt minusta tuntuu, minusta tuntuu, että on aika tehdä kunnollinen hauska huviretki jonnekin. Eväskori mukana.” -Muumimamma

”Mutta minä en tahdo elää salaperäisesti. Tässä sitä ollaan aivan uudessa maailmassa, eikä kukaan edes välitä kysyä millaisessa toinen on aikaisemmin elänyt.” -Muumipeikko, kirjasta Taikatalvi (1957)

”Kuulehan nyt, sanoi Nuuskamuikkunen. – Minä tiedän, että seikkailutarinoissa aina pelastutaan.” -Nuuskamuikkunen

”Minä aion nukkua ulkona. Siis ilman vuodetta. Vuoteet ovat hassuja.” -Pikku Myy

”Nyt minä olen syönyt ja ajatellut ja nyt minusta alkaa tuntua, että asiat rupeavat selviämään.” -Muumipeikko, kirjasta Muumipeikko ja pyrstötähti (1946)

Saattaa olla, että kupillinen teetä viinimarjamehun kera voisi pelastaa minut, mutta eihän sitä koskaan tiedä.

”Minä en poimi kukkasia enkä lahjoita kenellekään suklaarasioita. Minä popsin suklaat itse!” -Nipsu

”Yksi asia sinussa on mainio, Hemuli sanoi luottamuksellisesti. Sinä puhut niin vähän. Sinä vaikutat kamalan viisaalta sen takia, ettet koskaan sano mitään.” -Hemuli, kirjasta Muumilaakson marraskuu (1970)

”Me olemme samanlaiset, Muumipeikko ajatteli kiihtyneenä. Me ymmärrämme toisiamme, me välitämme vain sellaisesta, mikä on kaunista.” -Muumipappa ja meri

”On niitä, jotka jäävät, ja toisia jotka lähtevät, niin on ollut aina. Kukin saa valita itse, mutta on valittava ajoissa, eikä koskaan saa antaa periksi.” -Nuuskamuikkunen, kirjasta Muumilaakson marraskuu (1970)

”Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa.” -Muumipappa ja meri


”Toiset purjehtivat hitaasti ja toiset nopeasti ja jotkut keikahtavat kumoon.” -Hemuli

”Hän oli valtavan mielissään siitä, että isä puhui hänen kanssaan suurista, tärkeistä asioista, ja hän pinnisteli ankarasti ymmärtääkseen mitä isä tarkoitti.” -Muumipeikko, kirjasta Muumipappa ja meri

”Muumipeikko sulki silmänsä ja ajatteli: Kuinka erilaisia me kaikki olemmekaan.” -Muumipeikko, kirjasta Taikatalvi (1957)

”Sellainen henkilö, joka syö pannukakkua ja hilloa, ei voi olla kauhean vaarallinen. Hänen kanssaan voi puhua.” -Taikurin hattu

”Oli kauheaa, kun piti sanoa ”minä en tiedä”. Hän oli väsynyt siihen, ettei ymmärtänyt mitään.” -Muumipappa ja meri

”Muumipeikko kuvitteli olevansa Mörkö. Hän laahusti hitaasti ja kyyryssä kuolleiden lehtien seassa, hän odotti hiljaa paikallaan levittäen huurua ympärilleen. Hän oli maailman yksinäisin olento.” -Muumipappa ja meri


”Suuri maailma on vaarallinen. Siellä ei kukaan tunne toista eikä tiedä mistä hän pitää ja mitä pelkää.” kirjasta Vaarallinen juhannus (1954)

”– Me löysimme koko laatikollisen viskiä, kertoi Muumipeikko.
– Hienoa! sanoi äiti. – Silloinhan meidän pitää tehdä huviretki.
Isä nauroi ja sanoi: – Voi sinun huviretkiäsi!” -Muumipappa ja meri

Älä ajattele ikäviä asioita, se on minun mottoni!

Minun kotini oli vain kolo, mutta minä viihdyin siellä. Tosin filosofista on yhdentekevää, viihtyykö hän vai ei - mutta se oli hyvä kolo joka tapauksessa.

”Mutta se, mitä tapahtuu juuri nyt, on todella mielenkiintoisempaa kuin se mitä tapahtui tuhat vuotta sitten.” -Muumipeikko, kirjasta Taikatalvi (1957)

”Tässä on uusi perheesi. He ovat toisinaan hieman hupsuja, mutta suurin piirtein oikein kunnon väkeä.” -Näkymätön lapsi: Kertomus näkymättömästä lapsesta

”Äiti, sanoi Muumipeikko, – keksi meille jotakin tekemistä! Me vain riitelemme, ja on niin kuuma!
– Niin, rakas lapsi, sanoi Muumimamma. – Minä olen huomannut sen ja tuntuisi hyvältä, jos olisitte jonkin aikaa poissa näkyvistä.” -Taikurin hattu

”Nyt oli merkitystä vain sillä, että olin löytänyt ensimmäisen ystäväni ja siis alkanut todella elää.” -Muumipapan uroteot

”Ajatella, miten yksinäinen sellainen on, jota kaikki pelkäävät.” -Nuuskamuikkunen

”Olin hyvin yksinäinen muumilapsi, niin kuin ainutlaatuiset lahjakkuudet usein ovat. Kukaan ei ymmärtänyt minua, kaikkein vähiten minä itse. Tietysti huomasin olevani erilainen kuin toiset muumilapset. Merkittävin ero oli se, etteivät toiset valitettavasti osanneet lainkaan ihmetellä ja hämmästyä.” -Muumipapan urotyöt

”Hah. Luuletko että minä olen juoruämmä, sanoi pikku Myy. – Minä en ole niin kiinnostunut toisten salaisuuksista, että höpöttäisin niitä ympäriinsä. Sitä paitsi asianomaiset kertovat ne kyllä ennemmin tai myöhemmin. Usko pois, tässä saaressa on monta salaisuutta! Minä tiedän ne kaikki!” -Muumipappa ja meri

”Kaikki hauska on hyvää vatsalle.” -Muumimamma

”Tuu-tikki hieroi nenäänsä ja mietti. – Katsos, on niin paljon väkeä, joka ei sovi kesään eikä kevääseen eikä syksyyn, hän sanoi. – Kaikki hieman arat ja kummalliset. Muutamat yöeläimet ja oliot, joita ei huolita mihinkään ja joihin ei kukaan usko. Ne pysyvät piilossa koko vuoden. Ja sitten kun on rauhallista ja valkeaa ja yöt tulevat pitkiksi ja kaikki ovat nukahtaneet talviuneen – silloin ne tulevat esille.” -Taikatalvi

”Niiskuneiti pani käpälänsä Muumipeikon käpälään. – Oli miten oli, hän sanoi. – Niin kauan kun sinä et pelkää, minäkin lupaan olla pelkäämättä.” -Muumipeikko ja pyrstötähti

”Pikku Myy veti ilmaa nenänsä kautta ja puhalsi sen ulos hampaittensa välistä.
– Se kalastaja on höperö, hänellä on meriheinää päässä, hän sanoi. – Minä näin sen heti paikalla. Jos kaksi höperöä asuu samassa saaressa, niin he joko tietävät toisistaan kaiken tai eivät halua tietää toisistaan mitään. Todennäköisesti sekä niin että näin. Siis eivät halua tietää, koska tietävät. Uskokaa minua, minä olen kauhean viisas!” -Muumipappa ja meri

”Voileipä tekee aina hyvää yöllä.” – Muumipappa

”Miten voi olla näin jano, vaikka on juonut koko yön!” – Muumipeikko

”Minä en siedä sitä, että toiset nukkuvat, kun minä olen hereillä, vaikka ei päin vastoinkaan ole lainkaan hyvä.” -Pikku Myy
”Minä tunsin itseni niin onnelliseksi, etten edes pelännyt tämän hetken menevän ohi.” – Muumipappa
”Aikuiset eivät laske liukumäkeä. He pelkäävät, että näyttävät hassuilta.” -Muumipeikko
”Rahalla ei voi ostaa nuoruutta.” -Pikku Myy
”Hän oli ehtinyt oppia, miten tärkeää oli lykätä hartaasti odotettuja asioita tuonnemmaksi, ja hän tiesi, että retkeä tuntemattomaan oli valmisteltava harkiten.” -kirjasta 'Muumipappa ja meri'

Vastaa

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment