Raamattu

Raamatussa on paljon ajatonta viisautta, joka ei vanhene koskaan. Poimintoja voisi kaivaa vaikka kuinka paljon Raamatun eri kirjoista. Raamatun sananlaskuilla tarkoitetaan useimmiten kuitenkin Sananlaskujen kirjaa ja olemme tähän poimineet sieltä mielestämme mehevimpiä otteita. Nämä poiminnat on otettu Raamattu Kansalle käännöksestä. Koko Sananlaskujen kirjan pääset halutessasi lukemaan esim tätä kautta

Poiminnat on listattu alle luvuittain.

Viisas kuulkoon ja saakoon lisää oppia, ja ymmärtävä hankkikoon opastusta ymmärtääkseen sananlaskuja ja vertauksia, viisaiden sanoja ja heidän arvoituksiaan.

Kuule, poikani, isäsi ojennusta äläkä hylkää äitisi opetusta, sillä ne ovat ihana seppele sinun päähäsi ja käädyt sinun kaulaasi.
Sananlaskut 1:5‭-‬6‭, ‬8‭-‬9 FINRK


Kun viisaus tulee sydämeesi, tieto tulee sielullesi mieluisaksi, harkinta varjelee sinua ja ymmärrys sinua suojelee. Se pelastaa sinut pahuuden tieltä, kavalasti puhuvalta mieheltä, 
Sananlaskut 2:10‭-‬12‭, ‬16‭-‬17 FINRK

Poikani, älä unohda minun opetustani, sydämesi säilyttäköön minun käskyni: ne kartuttavat sinulle pitkää ikää, elinvuosia ja rauhaa. Laupeus ja uskollisuus älkööt hylätkö sinua. Kiedo ne kaulaasi, kirjoita ne sydämesi tauluun, niin saat oikean ymmärryksen ja suosion Jumalan ja ihmisten edessä. Turvaa Herraan kaikesta sydämestäsi, älä nojaudu omaan ymmärrykseesi. Tunne hänet kaikilla teilläsi, niin hän sinun polkusi tasoittaa. Älä ole viisas omissa silmissäsi. Pelkää Herraa ja karta pahaa! Se on terveellistä ruumiillesi ja virkistävää luillesi. Kunnioita Herraa antamalla varoistasi ja paras osa kaikesta sadostasi, niin sinun jyväaittasi täyttyvät runsaudella ja viini pursuaa kuurnistasi.

Poikani, älä pidä halpana Herran kuritusta äläkä vieroksu hänen ojennustaan, sillä jota Herra rakastaa, sitä hän kurittaa niin kuin isä poikaa, joka on hänelle mieluinen. Autuas se ihminen, joka on löytänyt viisauden, ihminen, joka on tavoittanut ymmärryksen! Parempi on hankkia sitä kuin hopeaa, sen antama hyöty on kultaa arvokkaampi. Poikani, nämä älkööt häipykö näkyvistäsi: säilytä harkinta ja maltti. Ne ovat elämä sinun sielullesi ja kaunistus sinun kaulallesi. Silloin kuljet tiesi turvallisesti etkä loukkaa jalkaasi. Kun menet maata, et pelkää mitään, kun laskeudut levolle, unesi on makea. Älä kiellä tarvitsevalta hyvää, jos sen antaminen on sinun vallassasi. Älä sano lähimmäisellesi: ”Mene nyt ja tule uudelleen, huomenna minä annan sinulle”, kun sinulla kuitenkin on. Älä mieti pahaa lähimmäistäsi vastaan, joka asuu lähelläsi luottavaisena. Älä käräjöi syyttä kenenkään kanssa, kun toinen ei ole sinulle pahaa tehnyt. Älä kadehdi väkivaltaista miestä äläkä omaksu yhtäkään hänen teistään, sillä Herra inhoaa kieroilijaa, mutta hän on oikeamielisten ystävä. Viisaat perivät kunnian, mutta tyhmien osa on häpeä.
Sananlaskut 3:1‭-‬14‭, ‬21‭-‬24‭, ‬27‭-‬32‭, ‬35 FINRK


Älä hylkää viisautta, niin se varjelee sinua, rakasta sitä, niin se suojelee sinua. Viisauden alkukohta on: hanki viisautta ja kaikella, mitä omistat, hanki ymmärrystä. Arvosta sitä, niin se korottaa sinut. Se tuo sinulle kunniaa, jos suljet sen syliisi. Se painaa päähäsi ihanan seppeleen ja lahjoittaa sinulle kauniin kruunun.” Yli kaiken varottavan varjele sydämesi, sillä sieltä elämä lähtee. Poista itsestäsi suun kavaluus ja karkota luotasi valhe.
Sananlaskut 4:6‭-‬9‭, ‬23‭-‬24 FINRK

 

Tyhmä ei pyri ymmärrykseen, vaan oman mielipiteensä julki tuomiseen. - Snl. 18

Mene, laiska, muurahaisen luo, katso sen tapoja ja viisastu. Ei sillä ole johtajaa, ei päällysmiestä eikä hallitsijaa, mutta silti se hankkii leipänsä kesällä ja kokoaa ruokansa sadonkorjuun aikana. Kuinka kauan sinä, laiska, makaat, milloin nouset unestasi? Nuku vielä vähän, torku vähän, makaa vähän aikaa ristissä käsin, niin köyhyys käy päällesi kuin kuljeksiva rosvo ja puute kuin aseellinen mies.

Onhan viisaus parempi kuin helmet, eivät mitkään kalleudet vedä sille vertaa. Minä rakastan niitä, jotka minua rakastavat, ja ne, jotka minua varhain etsivät, löytävät minut. Minun luonani on rikkaus ja kunnia, ikivanha varallisuus ja vanhurskaus. Minun hedelmäni on parempi kuin kulta, kuin puhtain kulta, minun antamani sato parempi kuin parhain hopea. Minä vaellan vanhurskauden polkua, keskellä oikeuden tietä, antaakseni minua rakastaville pysyvän perinnön. Minä täytän heidän aarrekammionsa. Herra omisti minut tiensä alussa, muinaisuudessa, ennen kuin hän oli tehnyt mitään. Iankaikkisuudesta minä olen ollut, alusta asti, ennen kuin maata olikaan.
Sananlaskut 8:11‭, ‬17‭-‬23 FINRK

Joka pilkkaajaa ojentaa, saa häväistyksen vastaansa ja solvauksen se, joka jumalatonta nuhtelee. Älä nuhtele pilkkaajaa, ettei hän sinua vihaisi. Nuhtele viisasta, niin hän rakastaa sinua. Anna viisaalle opetusta, niin hän yhä viisastuu, anna vanhurskaalle tietoa, niin hän oppii lisää. Herran pelko on viisauden alku, Pyhimmän tunteminen on ymmärrystä.
Sananlaskut 9:7‭-‬10 FINRK

Köyhtyy, joka veltosti käyttää kättään, mutta ahkerien kädet tuottavat rikkautta. Viisas poika kokoaa kesällä, kelvoton poika nukkuu korjuuaikana. Siunaukset tulevat vanhurskaan pään päälle, mutta jumalattomien suussa piilee väkivalta. Viisassydäminen ottaa käskyt varteen, mutta typerähuulinen tuhoutuu. Vilpittömästi vaeltava kulkee turvassa, mutta joka tiellään mutkittelee, tulee ilmi. Joka silmää iskee, saa aikaan tuskaa, ja huuliltaan typerä poljetaan maahan. Viha virittää riitoja, mutta rakkaus peittää kaikki rikkomukset. Elämän tien kulkija ottaa ojennuksen huomioon, mutta nuhteet hylkäävä eksyy. Joka vihansa peittää, sen huulilla on valhe, ja joka parjausta levittää, on tyhmä. Missä on paljon sanoja, sieltä ei syntiä puutu, mutta joka huulensa hillitsee, on taitava. Herran siunaus rikkaaksi tekee, oma vaiva ei siihen mitään lisää. Tyhmälle on huvia ilkityön teko mutta ymmärtävälle miehelle viisaus.
Sananlaskut 10:4‭-‬6‭, ‬8‭-‬10‭, ‬12‭, ‬17‭-‬19‭, ‬22‭-‬23 FINRK

Joka rakastaa tietoa, rakastaa varoitusta, mutta järjetön on se, joka vihaa nuhdetta.

Laiskan sielu kaipaa mutta ei saa mitään, ahkerat tulevat ravituiksi. Ylimielisyys tuottaa pelkkää riitaa, mutta viisaus on niillä, jotka noudattavat neuvoja. Helposti saatu omaisuus hupenee, mutta joka vähin erin kokoaa, saa sen karttumaan. - Snl 13

Väärä vaaka on Herralle iljetys, mutta täysipainoinen punnus on hänelle mieleen. Minne röyhkeys tulee, sinne tulee häpeäkin, mutta nöyrien luona on viisaus. Oikeamielistä ohjaa hänen nuhteettomuutensa, mutta uskottomat tuhoaa heidän kieroutensa. Nuhteettoman vanhurskaus tasoittaa hänen tiensä, mutta jumalaton sortuu jumalattomuuteensa. Oikeamieliset pelastaa heidän vanhurskautensa, uskottomat vangitsee heidän himonsa. Vailla ymmärrystä on se, joka halveksii lähimmäistään, mutta ymmärtäväinen mies on vaiti. Missä ohjausta ei ole, kansa sortuu, mutta neuvonantajien runsaus tuo menestyksen. Pahoin käy sen, joka menee takuuseen vieraan puolesta, mutta se, joka vihaa kädenlyöntiä, voi olla huoleton. Jumalaton hankkii pettävää voittoa, mutta joka vanhurskautta kylvää, saa pysyvän palkan. Kultarengas sian kärsässä on kaunis nainen vailla ymmärrystä. Toinen jakaa omastaan ja saa yhä lisää, toinen säästää yli kohtuuden ja on aina vain puutteessa. Sielu, joka jakaa siunausta, tulee ravituksi, ja joka muita virvoittaa, se itsekin virvoittuu. Joka viljan pitää takanaan, sitä kansa kiroaa, mutta joka viljan antaa kaupaksi, sen pään päälle tulee siunaus.
Sananlaskut 11

Kelpo vaimo on miehensä kruunu, mutta kunnoton on kuin mätä hänen luissaan. Joka viljelee maataan, saa kylliksi leipää, mutta tyhjän tavoittelija on mieltä vailla. Huulten rikkomuksessa on paha ansa, mutta vanhurskas pääsee hädästä. Typerän tie on hänen omissa silmissään oikea, mutta neuvoa kuunteleva on viisas. Moni viskoo sanoja kuin miekanpistoja, mutta viisaitten kieli on lääke. Se, jonka huulet puhuvat totta, pysyy iäti, mutta se, jonka kieli puhuu valhetta, vain hetkisen. Valheelliset huulet ovat iljetys Herralle , mutta uskollisesti toimivat ovat hänelle mieleen. Huoli painaa alas miehen mielen, mutta hyvä sana sen ilahduttaa. Veltto ei saa paistetuksi saalistaan, mutta ahkeruus on ihmiselle arvokas omaisuus.
Sananlaskut 12

Pitkittynyt odotus tekee sydämen sairaaksi, mutta täyttynyt halu on elämän puu. Joka sanaa halveksii, joutuu tuhoon, joka käskyä pelkää, se palkitaan. Jokainen järkevä toimii taitavasti, mutta tyhmä levittää typeryyttä. Vaella viisaiden kanssa, niin viisastut, tyhmien kumppanin käy huonosti. Joka vitsaa säästää, vihaa lastaan, joka häntä rakastaa, kurittaa häntä ajoissa.
Sananlaskut 13

Vaimojen viisaus talot rakentaa, mutta typeryys ne omin käsin purkaa. Typerän suussa on vitsa hänen ylpeydelleen, mutta viisaita vartioivat heidän huulensa. Järkevän viisautta on tarkata omaa vaellustaan, mutta tyhmien typeryys on petosta. Viisas pelkää ja karttaa pahaa, mutta tyhmä on ylimielinen ja luottavainen. Äkkipikainen tekee typeryyksiä, ja juonittelija tulee vihatuksi. Yksinkertaiset saavat typeryyden perinnökseen mutta järkevät tiedon kruunukseen. Syntiä tekee, joka lähimmäistään halveksii; autuas se, joka kurjia armahtaa. Uskollinen todistaja pelastaa elämän, mutta valheita lasketteleva on täynnä petosta. Levollinen sydän on ruumiille elämäksi, mutta kiihko on mätä luissa.

Joka sortaa vähäosaista, herjaa hänen Luojaansa, mutta Luojaa kunnioittaa se, joka armahtaa köyhää. Vanhurskaus kansan korottaa, mutta synti on kansakuntien häpeä.
Sananlaskut 14:1‭, ‬3‭, ‬8‭, ‬16‭-‬18‭, ‬21‭, ‬25‭, ‬30‭-‬31‭, ‬34 FINRK

Huoli painaa alas miehen mielen, mutta hyvä sana sen ilahduttaa.

Lempeä vastaus taltuttaa kiukun, mutta loukkaava sana nostaa vihan.

Viisaiden kieli puhuu tietoa taitavasti, mutta tyhmien suu suoltaa typeryyksiä. Lääkitsevä kieli on elämän puu, mutta kielen vilpillisyys haavoittaa mielen.
Sananlaskut 15
https://bible.com/bible/1745/pro.15.1-4.FINRK

Viisaiden huulet levittävät tietoa, mutta tyhmien sydän ei ole vakaa. Puutteenalaiselle ovat pahoja kaikki päivät, mutta hyvä mieli on kuin alituiset pidot. Parempi vähän Herran pelossa kuin runsaat varastot levottomuudessa. Parempi vihannesruoka rakkaudessa kuin syöttöhärkä vihassa. Kiivas mies aloittaa kiistan, mutta pitkämielinen saa riidan loppumaan. Laiskan tie on kuin piikkinen pensasaita, mutta oikeamielisten polku on raivattu. Viisas poika on isälleen iloksi, mutta tyhmä ihminen halveksii äitiään. Hankkeet sortuvat siellä, missä neuvonpito puuttuu, mutta toteutuvat siellä, missä on runsaasti neuvonantajia. Valoisa katse ilahduttaa sydämen, hyvän sanoman kuuleminen vahvistaa luita. Se, jonka korva kuuntelee terveellistä nuhdetta , saa asua viisaiden keskellä. Joka ei välitä ojennuksesta, halveksii omaa elämäänsä, mutta joka kuuntelee nuhdetta, hankkii ymmärrystä. Herran pelko on kuri viisauteen, kunnian edellä käy nöyryys.
Sananlaskut 15

Heitä työsi Herran haltuun, niin sinun hankkeesi menestyvät. Parempi vähän vanhurskaudessa kuin suuret voitot vääryydessä. Sydämessään ihminen suunnittelee tiensä, mutta Herra ohjaa hänen askeleensa. Kuinka paljon parempi onkaan hankkia viisautta kuin kultaa! Parempi on hankkia ymmärrystä kuin hopeaa. Kukistumisen edellä käy ylpeys, kompastumisen edellä ylimielisyys. Parempi vaatimattomana köyhien parissa kuin jakamassa saalista ylpeiden kanssa. Jolla on viisas sydän, sitä sanotaan ymmärtäväksi, ja puheen miellyttävyys antaa opetukselle tehoa. Lempeät sanat ovat kuin valuva hunaja: makeita sielulle ja lääkettä luille. Harmaat hapset ovat kunnian kruunu; se saadaan vanhurskauden tiellä. Kärsivällinen on parempi kuin sankari ja mielensä hillitsevä parempi kuin kaupungin valloittaja.
Sananlaskut 16

Parempi kuiva leivänkannikka rauhassa kuin talo täynnä paistilihaa riidassa. Vanhusten kruunu ovat lastenlapset, ja isät ovat lasten kunnia. Ei sovi houkalle suuret sanat, saati sitten jalosukuiselle valheen puhuminen. Kiistan aloittaminen on kuin päästäisi vedet valloilleen – luovu siitä, ennen kuin riita puhkeaa. Julistaa syyllinen syyttömäksi tai syytön syylliseksi, kumpikin on Herralle iljetys. Iloinen sydän on terveydeksi, mutta murtunut mieli kuivattaa luut. Typeräkin käy viisaasta, jos on vaiti; joka huulensa sulkee, on ymmärtäväinen.
Sananlaskut 17:1‭, ‬6‭-‬7‭, ‬14‭-‬15‭, ‬22‭, ‬28 FINRK

Hankkeet sortuvat siellä, missä neuvonpito puuttuu, mutta toteutuvat siellä, missä on runsaasti neuvonantajia.

Ilman taitoa ei intokaan ole hyväksi, ja kiirehtivän jalka astuu harhaan.

Ei ole hyvä pitää syyllisen puolta ja vääntää vääräksi syyttömän asiaa oikeudessa. Tuhon edellä miehen sydän ylpistyy, mutta kunnian edellä käy nöyryys. Joka hyvän vaimon löysi, se onnen löysi, sai osakseen Herran suosion. Vahingokseen mies on monien ystävä, mutta on myös ystäviä, veljiäkin uskollisempia.
Sananlaskut 18
Väärä todistaja ei jää rankaisematta, ja valheiden puhuja ei pelastu. Joka viisautta hankkii, se rakastaa sieluaan, joka ymmärrystä vaalii, se löytää onnen. Tyhmä poika on isälleen onnettomuus, riitainen vaimo kuin pahoin vuotava katto. Talo ja omaisuus peritään isiltä, mutta viisas vaimo tulee Herralta. Joka vähäosaista armahtaa, lainaa Herralle , ja Herra maksaa takaisin hänen hyvän tekonsa. Kuule neuvoa, ota ojennus varteen, että olisit vastedes viisaampi. Ihaninta ihmisessä on hänen laupeutensa, ja köyhä on parempi kuin valehtelija.
Sananlaskut 19

Miehelle on kunniaksi pysyä erossa riidoista, kaikki typerät haastavat riitaa. Vanhurskas vaeltaa nuhteettomasti, onnellisia ovat myös lapset hänen jälkeensä. Olkoon kultaa, olkoon helmiä paljon, kallein aarre on taitavat huulet. Makea on miehelle petoksella saatu leipä, mutta jälkeenpäin hän saa suunsa täyteen soraa. Neuvotellen suunnitelmat vahvistuvat, sotaa sinun on käytävä neuvokkuudella. Perintö, jota aluksi kiivaasti tavoitellaan, ei lopulta tuo siunausta.
Sananlaskut 20
Ahkeran ajatukset ovat vain hyödyksi, mutta kaikki turha kiire vie puutteeseen. Puutteeseen päätyy riemujen rakastaja; ei rikastu se, joka viiniä ja öljyä rakastaa.
Sananlaskut 21

Totuta poikanen tiensä suuntaan, niin hän ei vanhetessaankaan siltä poikkea. Hyväsydäminen saa siunauksen, sillä hän antaa leivästään vähäosaiselle. Älä siirrä ikivanhaa rajaa, jonka esi-isäsi ovat asettaneet paikalleen.
Sananlaskut 22
Älä näe vaivaa rikastuaksesi, lakkaa käyttämästä ymmärrystäsi siihen. Kun suuntaat silmäsi rikkauteen, se onkin yhtäkkiä poissa; totisesti se saa siivet, kuin kotka se lentää taivaalle. Kuuntele isääsi, jolta olet saanut elämän, äläkä halveksi äitiäsi, kun hän on vanha. Osta totuutta, älä myy, osta viisautta, kuria ja ymmärrystä.
Sananlaskut 23

Jos olet voimaton ahdingon aikana, voimasi ei ole suuri.
Sananlaskut 24:10 FINRK

Älä lähde kärkkäästi käräjöimään! Lopulta et tiedä mitä tehdä, kun vastapuolesi saattaa sinut häpeään. Kultaomenia hopeamaljoissa ovat oikeaan aikaan lausutut sanat. Jos vihamiehelläsi on nälkä, anna hänelle leipää syötäväksi, jos hänellä on jano, anna hänelle vettä juotavaksi. Näin sinä kokoat tulisia hiiliä hänen päänsä päälle, ja Herra palkitsee sen sinulle. Kuin kaupunki, jonka muurit ovat hajalla, on mies, joka ei mieltään hillitse.
Sananlaskut 25:8‭, ‬11‭, ‬21‭-‬22‭, ‬28 FINRK

Älä kerskaile huomisesta päivästä, ethän tiedä, mitä kukin päivä tuo tullessaan.

Joka kuopan kaivaa, se itse siihen suistuu; joka kiveä vierittää, sen päälle se takaisin pyörähtää.

Älä vastaa tyhmälle hänen typeryytensä mukaan, ettet olisi hänen kaltaisensa sinäkin. Vastaa tyhmälle hänen typeryytensä mukaan, ettei hän pitäisi itseään viisaana. Kuin ohdake, joka on osunut juopuneen käteen, on sananlasku tyhmien suussa. Kuin jousimies, joka kaikkia haavoittaa, on se, joka palkkaa tyhmän tai pestaa ohikulkijoita. Kuin koira, joka palaa oksennukselleen, on tyhmä, joka toistaa typeryyksiään. Näet miehen, viisaan omissa silmissään – enemmän on toivoa tyhmästä kuin hänestä.
Sananlaskut 26
Kehukoon sinua toinen, ei oma suusi, vieras, eivät omat huulesi. Raskas on kivi ja painavaa hiekka, mutta molempia raskaampi typerän suuttumus. Kiukku on julma, viha on kuin tulva, mutta kuka voi kestää mustasukkaisuuden edessä? Parempi julkinen nuhde kuin salattu rakkaus. Ystävän lyönnitkin ilmaisevat uskollisuutta, mutta vihamiehen suudelmat ovat petollisia. Kylläinen polkee hunajaakin, nälkäiselle kaikki karvaskin on makeaa. Öljy ja suitsuke ilahduttavat sydämen, samoin ystävän lempeys ja hänen alttiit neuvonsa. Rauta rautaa hioo, ja ihminen toistaan hioo. Niin kuin kasvot kuvastuvat vedessä, niin kuvastuu ihmisen sydän toisessa ihmisessä. Hopealle sulatin, kullalle uuni, miestä arvioidaan hänen maineensa mukaan.
Sananlaskut 27:1‭-‬7‭, ‬9‭, ‬17‭, ‬19‭, ‬21 FINRK
Pahat ihmiset eivät ymmärrä, mikä on oikein, mutta ne, jotka Herraa etsivät, ymmärtävät kaiken. Parempi on köyhä, joka vaeltaa nuhteettomasti, kuin kahdella tiellä mutkitteleva rikas. Joka eksyttää oikeamielisiä pahalle tielle, suistuu omaan kuoppaansa, mutta nuhteettomat perivät onnen. Joka rikkomuksensa salaa, se ei menesty, mutta joka ne tunnustaa ja hylkää, saa armon. Joka köyhälle antaa, ei joudu puutteeseen, mutta sitä, joka sulkee häneltä silmänsä, kovin kirotaan.
Sananlaskut 28:5‭-‬6‭, ‬10‭, ‬13‭, ‬27 FINRK

Vanhurskaiden enentyessä kansa iloitsee, mutta jumalattomien hallitessa kansa huokailee. Vanhurskas tuntee vähäosaisten asian, mutta jumalaton ei siitä mitään ymmärrä. Vitsa ja nuhde antavat viisautta, mutta kuritta kasvanut poika on äitinsä häpeä. Ojenna poikaasi, niin hän virvoittaa sinua ja tarjoaa sielullesi herkkuruokaa. Kun ei ole näkyä, kansa villiintyy. Autuas se, joka ottaa opetuksen varteen!
Sananlaskut 29:2‭, ‬7‭, ‬15‭, ‬17‭-‬18 FINRK

Kolme on minusta kovin ihmeellistä, ja neljä on, joita en käsitä: kotkan tie taivaalla, käärmeen tie kalliolla, laivan tie keskellä merta ja miehen tie nuoren naisen luo. Jos kerskuit houkkamaisuudessasi tai harkiten, niin laske käsi suullesi. Sillä maitoa vatkaamalla saa voita, nenää vääntämällä saa esiin verta ja kiukkua ärsyttämällä saa aikaan riidan.
Sananlaskut 30:18‭-‬19‭, ‬32‭-‬33 FINRK

Kelpo vaimon kuka löytää? Sellaisen arvo on helmiä paljon kalliimpi. Hänen miehensä sydän luottaa häneen, eikä siltä mieheltä saalista puutu. Hän toimii miehensä parhaaksi, ei vahingoksi, kaikkina elinpäivinään. Pettävää on sulous, kauneus katoavaa, ylistettävä on se vaimo, joka pelkää Herraa. - Sananlaskut 31:10-12

Vastaa

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment